FALSZERKEZET

fő elemei

  • a belső lágyságért akár simított, színezett agyag vakolat
  • a megtartó érzetért szerelt, szárított, nagy tömegű agyag falazóelemek
  • a rugalmas stabilitásért fa gerendaváz
  • a lélegző szigetelésért több rétegű, bevonatolt szalmapaplan
  • a természetes külsőért színezett mészhomok vakolat

FA GERINCVÁZ

egy lépésben épített fal- és tetőszerkezet

Ez a vázszerkezet viseli az épület terheit, úgy mint a szerkezet és a tető önsúlyát, a meteorológiai terheket (pl. hó és szél) és a használatból adódó statikus és dinamikus terheket. Magába fogadja az elektromos kiépítést és gépészeti vezetékeket, miközben megtámasztja a belső tömegfalat és a külső hőszigetelést.

FÖLDTÉGLA FALAZÓELEM

a pára és hőmérséklet szabályozásért

A favázszerkezetre földtéglák, pontosabban préselt, égetetlen agyagtégla falazóelemek rögzülnek. Ez a magas sűrűségű és fajhőjű falazat hőtároló tömegként funkcionál és szabályozza az épületen belüli hőingadozást. Hasonlóan a régi vályogházakhoz, amelyek a nyári hőségben is kellemesen hűs menedéket nyújtottak. A hőmérsékletszabályozás mellett a nyersagyag falazóelemek egy másik fontos feladatot is ellátnak, kimagaslóan jó páragazdálkodási képességüknek köszönhetően garantálják a lakótér páraszabályozását. Hazai és nemzetközi tapasztalatok és mérések bizonyítják, hogy helyesen méretezett földtégla falazatú épület az év 365 napján egészséges, az emberi szervezet számára optimális, maximális komfortérzetet nyújtó életteret biztosít. Nem szorul különösebb magyarázatra mekkora előnyt jelent, hogy mindez egyszerűen a helyes anyagválasztásból adódik.

SZALMAPAPLAN

hőszigetelés

Ahhoz, hogy a falazat a hatályos és egyre szigorodó épületenergetikai szabályozásnak is maradéktalanul megfeleljen, az építmény kívülről egy újonnan kifejlesztett technológiával készített, hengerelt, varrt és bevonatolt, hézagmentesen illeszkedő szalmapaplan borítást kap. A szalma hőszigetelő képessége versenyképes a napjainkban elterjedten használt mesterséges szigetelőanyagokéval. Ez is „lélegző” épületszerkezeti elem, tehát tökéletesen beleilleszkedik a falazat páragazdálkodási mechanizmusába.